Förklaring om Hörselstörningar

Hörselnedsättning är ett av hälsoproblemen som generellt orsakas av åldersfaktorer eller på grund av ofta exponering för höga / högljudda ljud. Hörsel kan sägas vara störd om ljudsignalen inte når hjärnan.

Vanligtvis utvecklas hörselnedsättning gradvis, men hörselnedsättning kan plötsligt uppstå. Ljud som har ljudnivåer upp till 79 decibel kan fortfarande kategoriseras som säkra för det mänskliga örat.

2012 uppskattade WHO att det fanns cirka 360 miljoner människor världen över som hade hörselnedsättning. Sydostasien är en region med ett stort antal fall av hörselnedsättning och dövhet, vilket gör att WHO lanserar ett Sound Hearing-program 2030. Det är avsett att varje befolkning har optimal hörsel- och hörselhälsa år 2030. I Indonesien ensam, Komnas PGPKT eller National Committee for Prevention Hörselnedsättning och dövhet upprättades 2007 för att svara på WHO-programmet, med målet att hörselnedsättning skulle vara kvar 10% fram till 2030.

Symtom på hörselnedsättning
Hörselnedsättning kan inträffa plötsligt, men den inträffar ofta gradvis och realiseras inte först. Några av de tidigaste tecknen och symtomen på hörselnedsättning är:

Be andra upprepa vad de sa.
Alltid trötthet eller stress eftersom du måste koncentrera dig medan du lyssnar.
Dra tillbaka från konversationen.
Problem med att höra telefonring eller dörrklocka.
Undvik vissa sociala situationer.
Svårigheter att lyssna på andras ord tydligt, särskilt när man diskuterar med många människor eller i en mängd.
Svårigheter att lyssna på konsonantal bokstäver, till exempel “S”, “F” och “T”.
Lyssna på musik eller titta på tv med en högre volym än andra.
Svårighet att bestämma riktningen för ljudkällan.
Symtomen på hörselnedsättning hos spädbarn och barn skiljer sig något från vuxna. Några symtom på hörselnedsättning hos spädbarn och barn är:

Inte förvånad när du hör en hög röst.
För barn under 4 månader, se inte i riktning mot ljudkällan.
Kan inte säga ett ord när du är ett år gammal.
Var medveten om någons närvaro när patienten ser det, men likgiltig när personen kallas med namn.
Långsamt när du lär dig att prata eller inte klart när du pratar.
Svaret stämmer inte med frågan.
Prata ofta högt eller justera TV-volymen högt.
Se upp för andra att imitera något som är beordrat, eftersom han inte hörde något som instruerades.

Ett annat skäl är uppkomsten av hunger och gasansamling i magen, vilket är en ny sak som upplevs av spädbarn.

Kontakta en läkare omedelbart om du får symptomen ovan.

Orsaker till hörselnedsättning
Det finns flera saker som kan utlösa hörselnedsättning, inklusive:

Åldersfaktor. De flesta kommer att börja hörselnedsättning på grund av åldrande. Åldersrelaterad hörselnedsättning kallas presbycusis.
Hög röst. Att höra ett högt ljud, antingen att höra ett mycket högt och plötsligt ljud, till exempel en explosion, eller att höra ett högt ljud (inte så högt som en explosion), till exempel ljudet från ett flygplan, som uppstår årligen, kan göra hörselnedsättning. Hörselnedsättning kan också uppstå om du använder ett headset för ofta med hög volym.
Infektion eller avföring. Detta tillstånd kan täppa till öronkaviteten.
Trauma, särskilt öronbenfraktur eller bristning i trumhinnan.
Läkemedel. Vissa läkemedel noteras orsaka tillfälliga eller permanenta störningar, inklusive aspirin, streptomycinantibiotika och kemoterapi läkemedel, såsom cisplatin och cyklofosfamid.
Sjukdom. Hjärtsjukdomar, hypertoni och diabetes kan störa blodtillförseln till örat.
Om det skiljs från det drabbade öronsektionen finns det två typer av hörselnedsättning, nämligen:

Sensorinural (döv) hörselnedsättning. Detta tillstånd orsakas av skador på känsliga hårceller i det inre örat eller skada på hörselnerven. Vissa triggers för sensorisk hörselnedsättning är ärftlighet, huvudskada, stroke, åldrande, droger, hörande höga ljud.

Konduktiv hörselnedsättning uppstår när ljudvågor inte kan komma in i det inre örat. Konduktiv hörselnedsättning (ledande dövhet) kan orsakas av ett antal saker, såsom en bruten eller perforerad trumhinna, svullnad i väggen eller dysfunktion i eustachian tubes eller tubes (rör som förbinder öronkaviteten till näshålan), öronvax eller godartade tumörer som täpper, infektioner, och införandet av främmande ämnen i örat.

Diagnos av hörselnedsättning
För att diagnostisera hörselnedsättning kommer läkaren att göra följande:

Öronundersökning. Läkaren kommer att undersöka örat för att leta efter orsaker till störningar, såsom öronvax, infektion eller skada på trumhinnan. Denna undersökning kan hjälpa till med en enhet som kallas ett otoskop.
Testa avstämningsgaffeln. Förutom att det kan upptäcka hörselnedsättning kan tuninggaffeltestet också avgöra vilket örat som är skadat.
Pure tone audiometry test. Audiometriska hörselprov utförs med en maskin som producerar ljud med olika specifika volymer. Ljudet hörs av patienten via hörlurar och granskaren kommer att be patienten att trycka på knappen när han hör ljudet.
Från några av dessa undersökningar kommer läkaren att ta reda på graden av dövhet som patienter upplever. Det finns fyra grader av dövhet, nämligen:

Mild dövhet. Vanligtvis har drabbade svårigheter att lyssna på samtalens ord på avstånd och i en bullrig miljö.
Att vara döv. Patienter kommer att ha svårt att höra högtalaren på nära håll.
Döv är tung. Lidande kan bara höra höga ljud, som sirener.
Döv är mycket tunga. Den drabbade hör bara ett mycket högt ljud och accepteras endast som en vibration.
Behandling för hörselnedsättning
Hur man behandlar hörselnedsättning beror på orsak och svårighetsgrad. Vanligtvis behandlas personer med hörselnedsättning med:

Rengör pluggproppen.
Kirurgi. Detta steg kan göras om patienten har en öronskada eller återkommande infektion.
Hörapparat. Detta verktyg kan göra att ljudet som hörs av de drabbade blir starkare och lättare att höra.
Cochleaimplantat, som är hörapparater som implanteras under huden bakom öronen hos personer med hörselnedsättning. Cochleaimplantat kan användas tillsammans med hörapparater.
Studera teckenspråk och läppläsning. Om patienten har svår hörselnedsättning eller har varit döv sedan födseln kan det störa kommunikationen med andra. Det rekommenderas att förstå teckenspråk och läppläsning för att underlätta kommunikation med andra.